top of page
  • Yazarın fotoğrafıSG Eğitim ve Danışmanlık

Bu defa rakamlar konuşsun…

Kadın bir eğitmen olarak tüm eğitimlerimde kadın ve onun kimliği konusunda da farkındalık yaratmak için mesajlar veriyorum. Fakat bu defa; kadına yönelik şiddette rakamlar konuşsun, onlar mesajlarını aktarsın, farkındalığı onlar yaratsın istiyorum.

Kadın erkek eşitsizliğinin yaşadığımız toplumda karşılığı olan toplumsal cinsiyet eşitsizliği; kadına yönelik şiddetin temel nedeni olmakla birlikte; şiddet ilişkisinin kadınların ikincil ve dezavantajlı konumunu derinleştirmesi ve eşitsizliği yeniden üretmesi nedeniyle aynı zamanda sonucudur da…diye tanımlamış Doç. Dr. Feryal Gündüz. Sistem içinde kadın bedenleri ve hayatları şiddet aracılığıyla denetim, baskı ve kontrol altında tutulmakta; kadınlar ve kız çocukları sadece cinsiyetleri nedeniyle şiddete maruz kalmaktadırlar.


Türkiye’deki araştırma verilerine ve sonuçlarına baktığımızda; hayatlarında en az bir kez fiziksel şiddete uğrayan kadınların oranı %34-%39 arasında değişmektedir. Diğer şiddet biçimleri dikkate alındığında bu oran daha da artmaktadır. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü ‘2014 Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması’na göre en güncel veriler; her 10 kadından yaklaşık 4’ünün (%36) eşi ve birlikte olduğu erkekler tarafından fiziksel şiddete maruz kaldığını göstermektedir. Duygusal şiddete uğradığını söyleyen kadınların oranı %44 iken, ekonomik şiddet oranı %30’dur.


Doç. Dr. İlknur Yüksel Kaptanoğlu’na göre; 6 yıl içinde şiddetin biçimi değişti. Altı yılda kadın cinayetlerinde artış yaşandı. Yine her on kadından dördü şiddete maruz kalıyor ama şiddete maruz kalan kadınların yaralanmalarında artış var. Daha ağır şiddet biçimleriyle karşılaşıyor kadınlar. İşin üzücü bir başka tarafı da şiddetin dozajı artmasına rağmen, destek almak için başvuran kadınların sayısının hala düşük olması.


Altınay ve Arat’ın araştırmasındaki dikkat çekici noktalar ise şunlardır: Şiddete maruz kalan kadınların ancak yarısı (%51) bu durumu biriyle ya da bir kurumla paylaşabilmektedir. Bu oran 2014 Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü araştırmasında %44 ‘tür. Bilinenin aksine, şiddet kentlerde daha fazla görülürken, fiziksel şiddet eğitimli erkeklerinde kullandığı bir iktidar aracıdır. Yükseköğrenim görmüş altı erkekten biri eşine fiziksel şiddet uygulamaktadır. Şiddet oranlarını yükselten etkenlerden biri de kadınların statülerinin ve gelirlerinin yüksek olmasıdır.


Çocukken şiddete maruz kalan kadınların eşleri tarafından da şiddete maruz kalma oranları (%48) ve yine çocukken şiddete maruz kalan erkeklerin şiddet uygulama oranları (%47), şiddete maruz kalmayan çocukların oranlarından (%28 ve %24) neredeyse iki katı fazladır. Kadının şiddete maruz kalma riskini arttıran etkenlerden biri de, kadının annesinin babası tarafından şiddete maruz bırakılmış olmasıdır (%52).


Mesajlar rakamların arkasında gizli …öğrenilenler, öğretilenler, kabullenilenler…


72 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page